Onze hubs

Een bomenhub is een verzamelplek waar boomzaailingen tijdelijk worden opgeslagen. Dit heet inkuilen en vindt plaats gedurende de herfst- en de wintermaanden. In deze periode zijn bomen in rust en is er geen beweging van sappen door de wortels, takken en bladeren.

In een hub worden zaailingen heel dicht op elkaar ingegraven zodat de wortels niet verdrogen. In het voorjaar worden ze uitgedeeld waarna ze definitief worden aangeplant om uit te groeien tot een volwaardige boom die CO2 compenseert, water vasthoudt, hitte bestrijdt en biodiversiteit stimuleert. We hebben inmiddels twee prachtige bomenhubs. Een derde is wenselijk. Weet jij een geschikte* locatie? Laat het ons weten!

MEC Maarssen

Doneerplek: ja (per vanaf november 2021)
Tijden: op woensdag of op afspraak
Adopteer-/ ophaalplek: ja (vanaf maart 2022, op afspraak)
Streefaantal bomen: 1.000
CO2 compensatie: 24.000 kilo per jaar

Plant voor Plant bevindt zich in MEC Maarssen. Dit gezellige Milieu Educatief Centrum ligt op een groene locatie in Maarssenbroek te Reigerskamp, naast Kinderboerderij Otterspoor. Hier staat alles in het teken van natuur, buitenspelen en duurzaamheid. Van november tot en met maart telt het MEC hun moestuin beschikbaar en creëren we samen een bomenhub. Op het stukje grond van circa 25m2 verwachten we 1.000 zaailingen kwijt te kunnen. Op woensdagen zijn we geopend en kun je zaailingen doneren. Vanaf maart worden de boompjes uitgedeeld.

Moestuin de Haar

Doneerplek: nee
Adopteer-/ ophaalplek: ja (vanaf maart 2022, op afspraak)
Streefaantal bomen: 5.000 – 10.000
CO2compensatie: 120.000 – 240.000 kilo per jaar

Moestuin de Haar is een zelfoogsttuin van 1,5 hectare groot. Het ligt op de oude productiegrond van Kasteel de Haar. Ze nodigen mensen uit om oogstdeelnemer te worden en zelf wekelijks groenten te komen oogsten tijdens het voorjaar, herfst en winter. Zo ben je verzekerd van verse seizoensgroenten rechtstreeks van de boer. Een fantastisch initiatief, vinden wij! In de wintermaanden worden grote delen van hun grond niet gebruikt. Voel je hem aankomen? De bedden waar normaal de aardappels in staan, mogen wij de komende maanden gaan gebruiken voor onze tweede bomenhub! Tevens zullen de vrijwilligers van Moestuin de Haar ons helpen bij het voorbereiden van de grond en het inkuilen van de zaailingen. Je kunt hier niet op eigen initiatief zaailingen doneren: dat kan in het MEC en op de diverse doneerlocaties. In maart worden de zaailingen uitgedeeld waarna ze definiet met hun voeten de grond in gaan. 

Overige doneerlocaties

Doneerplek: ja (per direct)
Adopteer-/ ophaalplek: nee

Plant voor Plant heeft meerdere doneerplekken doorheen onze gemeente. Hier kunnen boomzaailingen (en kamerplanten) gedoneerd worden. Mocht het om grote aantallen gaan, neem dan eerst contact met ons op. Het adopteren van ‘groentjes’ is op deze locaties niet mogelijk.

*Waar dient een hub aan te voldoen?

  • Oppervlakte: 100 tot 200m2. Naar zeggen kunnen er op 10x10m2 zo’n 5.000 zaailingen dicht op elkaar worden ingekuild.
  • De grond dient enigszins bewerkbaar te zijn. Reeds gegraven greppels zijn een pré.
  • Periode: november 2021 tot eind maart 2022. In maart-april 2022 worden de boompjes uitgedeeld en/of weggereden.
  • De hub dient het liefst enigszins afgeschermd te kunnen worden zodat er op onbewaakte momenten geen zaailing kunnen verdwijnen.
  • De hub moet toegankelijk zijn voor minimaal een grote auto met aanhangwagen zodat een partij zaailingen in een keer dichtbij de locatie kan worden afgegeven.
  • In de buurt dienen parkeermogelijkheden te zijn voor auto’s en fietsen. Een ‘doorvaartroute’ is ook een optie.
  • Wij zorgen voor inkuilvrijwilliger. Het is een pré als de hub zelf ook mensen kan enthousiasmeren.

Je terrein beschikbaar stellen voor een extra hub?

Blijf op de hoogte

Benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen? Volg ons op Facebook, Instagram of WhatsApp. Heb je een vraag, idee of wil je (als vrijwilliger) bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op.

*Door op de link/ knop te klikken, voeg je jezelf toe aan onze bomenhub WhatsApp groep. Alleen wij als organisatie kunnen berichten plaatsen waardoor de ‘plingeltjes’ beperkt blijven.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close