Begin 2019 zijn we uit plantenliefde en onze zorg voor onze mooie planeet ‘gewoon’ begonnen. De milieuproblematieken zijn groot, gecompliceerd en vaak een ver van je bed show. Echter, dit groene en positieve initiatief bewijst dat we wel degelijk invloed hebben en we allemaal verschil kunnen maken.

Hoe dragen we bij?
We hebben mogen ervaren dat Plant voor Plant mensen verblijdt, inspireert en dat het iets in beweging zet. Onze missie is om onnodige verspilling tegen te gaan en de wereld een beetje groener en dus mooier te maken. Stap voor stap… Plant voor Plant. Daar gaan we voor! We merken dat ons plantenasiel naast duurzame ook sociaal-maatschappelijke impact heeft op onze regio en dat het mensen verbindt. Welke resultaten we hebben behaald én op welke manier we maatschappelijk ons steentje bijdragen, lees je hier en zie je terug in onze impact-tellers.
Hergebruik en onnodige verspilling
Opgevangen planten
Een weesplant wordt door de eigenaar zelf naar ons asiel of naar een van onze doneerlocaties gebracht. Er is een ophaalservice voor mensen die slecht ter been zijn of geen vervoer hebben.

Geadopteerde planten
Ongeveer 95% van de gedoneerde planten en stekjes wordt herplaatst. Als planten zijn aangesterkt, mogen ze geadopteerd worden voor een bijdrage naar eigen inzicht en portemonneegrootte.

Gerecyclede materialen
Sierpotten, plastic kweekpotten, schotels, gieters, potgrond, kweekpoeder, voeding, bamboestokken, plantenboeken en -tijdschriften. We gebruiken en geven door aan andere groene initiatieven.

Vergroenen en schone lucht
Nog te planten bomen
Met de donaties die we voor onze weesplanten krijgen planten we boemn aanMaximaal 15% van dit bedrag wordt voor de verzorging van de asielplanten en overige kosten gebruikt zoals aarde, voeding, bank en websitehosting. Met de rest planten we nieuwe bomen aan.
De locatie en energiekosten worden gesponsord door MEC Maarssen. Onze medewerkers helpen vrijwillig mee. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden waardoor het groene rendement in de vorm van extra bomen zo hoog mogelijk is.
Reeds aangeplante bomen
Bomen en struiken aanplanten is een ‘planttastische’ manier om klimaatsverandering te vertragen en biodiversiteit te herstellen. Dit doen we in samenwerking met externe partijen in binnen-, buitenland en binnenkort ook in onze eigen gemeente Stichtse Vecht.
We werken voornamelijk samen met onze partner Trees for All. Via hen hebben we al bomen aangeplant in Costa Rica, Oeganda, de Limburgse Peel en het Bieslandse Bos. Na de bosbranden in Australië, hebben we een donatie gegeven aan het WNF voor aanplant in het leefgebied van de koala’s. Binnenkort gaan we samen met Utrechts Landschap aanplanten in gemeente Stichtse Vecht. Met ons bomenhub oogsten we zelf boomzaailingen die we laten aanplanten in eigen regio.
CO2 compensatie
Autorijden, vliegen, afvalverwerking, energieverbruik… Bij een hoop dingen die we vandaag de dag doen, komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Deze stof komt van nature voor in onze atmosfeer. Door de toenemende concentratie ervan zorgt het voor klimaat-verandering. Planten en bomen bieden hulp! Via het wonderlijke proces van fotosynthese vormen ze CO2 uit onze lucht om tot zuurstof en plantmateriaal. Dit slaan ze op in hun toenemende (bio)massa. Zuurstof geven ze af aan de lucht. Gemiddeld compenseert een boom per jaar 24 kilo* CO2. Vele bomen worden zeker 50 jaar oud… reken maar uit! (*bron: Encon. Berekening: aantal aangeplante bomen x 24. Er worden soms ook struikachtigen aangeplant die mogelijk gemiddeld minder CO2 compenseren. Het kan zijn dat een aantal bomen niet aanslaat. Hier hebben we geen kijk op en hier wordt in de berekening geen rekening mee gehouden.)



Maatschappelijk rollen
Participatie, eenzaamheid & reïntegratie
Inmiddels helpen meerdere vrijwilligers ons mee. Vanuit huis of op locatie. De een kan zijn passie of energie bij ons kwijt. De ander zoekt naar invulling van de week of een werkervaringsplek. Mensen zeggen bij ons rust of juist gezelligheid te vinden. Naast duurzame, heeft ons initiatief dus ook sociaal-maatschappelijke impact. Plant voor Plant laat mensen deelnemen aan de maatschappij.
Netwerk & verbinding
We zoeken steeds vaker naar vormen van samenwerking met andere partijen. Denk aan de Wawolli Kringloopwinkel, vrijwilligervacaturebank, gemeente Stichtse Vecht, Meer Bomen Nu, Trees for All, Duurzame Vecht, welzijnsorganisaties en andere groene initiatieven. Ons netwerk begint te groeien en meer en meer mensen en initiatieven volgen ons via social media. We proberen passie en mensen samen te brengen en materialen en kennis te delen.
Educatie & bewustwording
Door op een positieve manier te vertellen over planten, CO2 reductie en duurzame oplossingen, willen we mensen inspireren. Via onze eigen kanalen en ontmoetingen in het asiel, delen we allerlei soorten groene info. Al doende hebben we gezien dat we ook bijdragen aan milieueducatie, plantenkennis en groene bewustwording.






Recreatie
We krijgen steeds vaker van mensen terug dat ze een bezoek aan ons asiel als een gezellig uitje zien.
In combinatie met het omliggende park, de speeltuin, de tuinen van MEC Maarssen, de Struintuin en de kinderboerderij, vinden ze het leuk en ontspannend om even een kijkje te komen nemen. Soms met kids maar ook geregeld met partner of vriend(in).
Ontspulplek
De gemiddelde Nederlander heeft zo veel spullen. We merken dat mensen graag dingen weg willen doen maar dat dat, zeker als het op planten aankomt, lastig voor ze kan zijn. Bezoekers vertellen dat ze ons als een plek zien om te ontspullen. Stiekem fungeren we dus ook als een soort van kringloopwinkel of stort… een groene kringloopwinkel, dus. Mensen durven weer te stekken omdat ze weten dat wij er blij mee zijn. Wetende van ons bestaan en wat we doen, doen ze gemakkelijker afstand van hun potten, schotels, aangebroken goedjes, aarde én planten.
Feel good & green
Voor veel mensen zijn milieuproblematieken groot, onbehapbaar… een ver van hun bed show. Hoe kan je in hemelsnaam als ‘nietig burgertje’ bijdragen? Nou gewoon stap voor stap… Plant voor Plant! Wat wij doen is wereldwijd gezien een druppel op een gloeiende plaat, maar het is er een. We merken dat onze bezoekers blij worden van een bezoekje aan ons asiel. Met het doneren of adopteren van een ‘groene vriend’ geven we ze een positief gevoel: iedereen heeft invloed en kan bijdragen. We bieden mensen dus ook wat handelingsperspectief om, ook al is op op een kleinschalige manier, bij te dragen aan ons milieu en klimaat.


