Geschiedenis

In januari 2019 startte Margot vanuit huis Plant voor Plant. “Al enige tijd zat ik te broeden. Op een initiatief waarmee ik kon bijdragen aan een iets groenere wereld. Én aan de noodzaak van consuminderen. Want we verspillen vaandaag de dag zo veel! Een idee waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Maar vooral een project met bezieling. Iets groots in zijn klein zijn. Een initiatief waar ik blij van werd en wat me na een periode van intense vermoeidheid in lijf en geest weer nieuwe energie ging geven. Maar wat dan? En hoe dan? Want de milieuproblematieken lijken allemaal zo groot en onbehapbaar. Nou, gewoon. Stap voor stap… Plant voor Plant.”

Hoe het allemaal begon

Op een avond zette Margot de groene kliko aan de kant van de weg. Uit een van de buurkliko’s stak een prachtige Calathea. Er zaten een hoop bruine bladeren aan, maar de helft was nog groen. Met appelschillen en al heeft ze hem mee naar huis genomen, afgespoten en verpot. Op internet zocht ze op hoe deze subtropische plant het beste gedijd. En al snel knapte hij op. Margot: “Er waren genoeg redenen om het niet te doen, maar mijn hart vertelde mij dat ik vanuit huis een plantenasiel wilde (moest) beginnen. Tatata… Plant voor Plant!”

Van kliko tot plantenzolder

Toen Margot de Calathea uit de kliko van de buurvrouw viste, had ze niet durven dromen waartoe dit alles zou leiden. Plant voor Plant werd al snel gezien en omarmd door velen. Potten, voeding, aarde, hydrokorrels, bamboestokken, een hygrometer, plantenboeken en -tijdschriften, plantenhangers, zaadjes, stekjes én planten werden spontaan en in grote getalen gedoneerd. Plant voor Plant kwam in de krant! Binnen een half jaar stonden er zo’n 140 planten in haar huis. Planten werden toen enkel online ter adoptie aangeboden. Op veel planten die via social media ter adoptie werd gesteld, kwamen meerdere reactie en moest er gedobbeld worden om wie de nieuwe eigenaar mocht worden! Margot: “Ons huis was vol en de luchtvochtigheid torenhoog. Dolblij was ik dan ook, toen MEC Maarssen mij in juli 2019 mij en de planten onderdak gaf in de vorm van een prachtige zolder… de plantenzolder.”

Van een naar twintig vrijwilligers

Vanaf de intrek in het MEC kregen we Henri erbij… een cadeautje! Hij was toen al jaren vrijwilliger en zorgde onder andere voor de tuin en de binnenplanten. De weeesplanten bleven binnenkomen en al snel stond de zolder vol en besloten we om een dag in de week open te gaan. We gingen op zoek naar vrijwilligers die meehielpen met planten verpotten en de zolder bemannen. Ook benaderde mensen ons zelf met de vraag of ze stekjes mochten langsbrengen of een doneerplek mochten worden. We kwamen geregeld in de pers en kregen subsidie van onze gemeente. Een organisatie doneerde meer dan 180 grote kantoorplanten waardoor we een tijdelijke een pop-up store startte. Inmiddels tellen we meer dan 20 vrijwilligers en hebben we 10 doneerlocaties. In 2020 zijn we de Bomenhub gestart waarmee we onze impact qua bomenaanplant enorm hebben vergroot. Sinds 2022 werken we geregeld samen met kringloopwinkel Wawolli.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close