Over ons

Al enige tijd zat ik te broeden. Op een initiatief waarmee ik kon bijdragen aan een iets groenere wereld. Én aan de noodzaak van consuminderen. Want we verspillen vaandaag de dag zo veel! Een idee waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Maar vooral een project met bezieling. Iets groots in zijn klein zijn. Een initiatief waar ik blij van werd en wat me na een periode van intense vermoeidheid in lijf en geest weer nieuwe energie ging geven. Maar wat dan? En hoe dan? Want de milieuproblematieken lijken allemaal zo groot en onbehapbaar. Nou, gewoon. Stap voor stap… Plant voor Plant!

Wie ben ik?

Ik ben Margot. Getrouwd en moeder van drie prachtige jongens en een poes. Ik houd van wandelen, yoga, lezen, zwemmen, tekenen, kringloopwinkels, recyclen, gember, chips en sinaasappelsap. En het zal je waarschijnlijk niet verbazen… ik ben gek op planten. Planten zijn gewoon fantastisch! Naast dat het kleur- en sfeermakers zijn voor in huis, zorgen ze ook nog eens voor gezonde lucht. Ze laten met hun groei in alle eenvoud zien hoe mooi en bijzonder de natuur is. Planten denken niet maar gaan vanzelf. Ze zijn essentieel voor ons bestaan. Groen, zuurstof, ademen, groei en leven.

Hoe het allemaal begon

Op een avond zette ik onze groene kliko aan de kant van de weg. Uit een van de buurkliko’s stak een prachtige Calathea. Er zaten een hoop bruine bladeren aan, maar de helft was nog groen. Met appelschillen en al heb ik heb mee naar huis genomen, afgespoten en verpot. Op internet ben ik gaan lezen hoe deze subtropische plant het beste gedijt. Om de dag heb ik hem besproeid en al snel ging het beter. Er waren genoeg redenen om het niet te doen, maar mijn hart vertelde mij dat ik vanuit huis een plantenasiel wilde (moest) beginnen. Tatata… Plant voor Plant!

Van kliko tot plantenzolder

Toen ik de Calathea uit de kliko van de buurvrouw viste, had ik niet durven dromen waartoe dit alles zou leiden. Plant voor Plant werd al snel gezien en omarmd door velen. Potten, voeding, aarde, hydrokorrels, bamboestokken, een hygrometer, plantenboeken en -tijdschriften, plantenhangers, zaadjes, stekjes én planten werden spontaan en in grote getalen gedoneerd. Plant voor Plant kwam in de krant! Binnen een half jaar stonden er zo’n 140 planten in ons huis (en was de luchtvochtigheid torenhoog:). Op elke plant die via social media ter adoptie werd gesteld, kwamen gemiddeld vijf reacties… er moest gedobbeld worden om wie de nieuwe eigenaar mocht worden! Dolblij was ik dan ook, toen MEC Maarssen mij en de planten onderdak gaf in de vorm van een prachtige zolder… de plantenzolder. Elke woensdag bivakkeer ik hier, tussen de planten. Uitkijkend naar groenminnenden die een plant komen brengen of uitzoeken. Al mijmerend hoe Plant voor Plant verder kan bijdragen aan vergroening van de wereld en aan het besef dat planten weggooien zo, zó zonde is.

Van mij naar ons

Al doende heb ik ondervonden hoe besmettelijk de plantenkoorts is. Inmiddels hebben verschillende plantenliefhebbers zich aangemeld om Plant voor Plant te helpen met haar missie. Namelijk zo veel mogelijk planten redden van de afvalbelt én een heleboel nieuwe bomen erbij. En daar gaan we nu sámen voor. Hoe planttantastisch is dat? ‘Over mij’ is dus ‘Over ons’ geworden. Zie hier de lieve mensen die mij vrijwillig helpen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close