Doneer een boom

Zie je ergens een boomzaailing staan? Bijvoorbeeld in je eigen tuin, in een groenstrook langs het sportveld of fietspad*? Heb je er misschien zelf een opgekweekt of gestekt? Breng hem naar onze bomenhub in MEC Maarssen óf naar een van onze doneerlocaties doorheen Stichtse Vecht. 

Verschillende soorten en maten

Vanaf nu tot medio maart 2021 is bijna elk ‘groentje’ welkom*. Denk aan essen, walnoten, acacia’s of beuken. Maar ook aan zaailingen van fruitbomen en andere heesterstekken zoals de vlinderstuik. Als een zaailingen tussen de 0,3 en 1,5 meter groot is, kan hij voorzichtig uitgegraven oftewel ‘geoogst’ worden. Zie hieronder de lijst met boomsoorten en omschrijving.

De Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik, fluweelboom, Japanse duizendknoop en de Portugese kers zijn invasieve exoten en krijgen geen plekje in onze hub.

De volgende soorten zijn erg gewild: fruitbomen, lijsterbes, kardinaalsmuts, Europese vogelkers, meidoorn, sleedoorn, ribus, hulst, hazelaar, framboos, Gelderse roos, vlier, goudwilg, kruipwilg, boswilg, linde en tamme kastanje.

*Belangrijk: ga selectief te werk en vraag in sommige gevallen om toestemming!

In je eigen tuin of op eigen grond mag je uiteraard zelf bepalen welke zaailing je laat staan en welke je weghaalt. In parken en in natuurgebieden ligt dat anders. Hoe graag we onze hub willen vullen en nieuwe bomen willen aanplanten: oogst op grond wat niet van jou is, niet zonder toestemming! Zaailingen vervullen een belangrijke rol in een biotoop en sommige soorten moeten vanwege herkomst, schaarste, etc blijven staan. Vaak mogen overtallige zaailingen, ook in het kader van periodiek onderhoud, worden verwijderd. Maar vraag een terreinbeheerder, gemeente, boswachter, etc altijd eerst om goedkeuring of advies.

Ga na goedkeuring sowieso altijd selectief te werk. Denk logisch na en roof niet lukraak alles leeg. Als er bijvoorbeeld meerdere zaailingen op een stukje van 1m2 staan, dan kan je normaliter er best een weghalen. Zeker als ze in de verdrukking dreigen te raken of in de schaduw van de moederboom staan waardoor ze doorgaans geen kans tot overleven hebben. Als er geen moederboom van het zelfde soort in de buurt is, laat de zaailing dan met rust. Twijfel je, laat de zaailing dan staan!

Binnenkort hopen we hier meer tips over verantwoord oogsten te kunnen geven en plekken in onze regio te noemen waarvoor we goedkeuring hebben gekregen om vrij te oogsten. Mocht je vragen hebben, neem contact met ons op. Daarnaast willen we oogstdagen gaan organiseren waarbij geïnteresseerden en vrijwilligers leren hoe je ecologisch verantwoord oogst en waarbij je ook daadwerkelijk onder begeleiding zelf gaat oogsten… schatzoeken!

Geeft je zaailing een naam

Het is voor ons fijn te weten om welke soort het gaat. Dus graag je zaailing(en) van een naam voorzien of dit doorgeven aan een van onze vrijwilligers bij de overdracht. Dit kan helaas in de herfst en winter wat lastig zijn. Immers, in deze tijd verliezen bomen hun bladeren en dat zijn de gemakkelijkste indicatoren. Het mooie van zaailingen is dat ze veelal niet ver van de moederboom staan. Dit kan je helpen. Kijk dus eerst goed om je heen. Sommige soorten hebben specifieke knoppen of behouden in koudere tijden hun vruchten. Bij soorten als de eikenboom en de kastanjes is nog vaak de vrucht bij de wortels zichtbaar. We vinden het extra leuk, als ook de plek van herkomst bekend is.

Jouw zaailing(en) in onze hub

Doneer je een zaailing, dan slaan we hem tijdelijk op in onze bomenhub. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn bomen in rust en liggen de sapstromen stil. Ze hoeven enkel toegedekt te worden met wat aarde zodat hun wortels niet uitdrogen. In maart, als de lente in aantocht is, worden ze uitgedeeld aan mensen die hun tuin of terrein willen vergroenen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close