Op een paar invasieve soorten na is elke zaailing welkom. Denk aan loof-, naald-, noten- en fruitbomen. Wilgenslieten, kleinere buitenplanten en heester(stekken) zoals Vlinderstruiken, Seringen, Kardinaalsmutsen, Sneeuwbessen, Meidoorns en Gelderse Rozen krijgen ook een mooie plek in de hub. Heb je een ‘groentje’ zelf opgekweekt of gestekt? Of staan er in je tuin of op jouw terrein een of meerdere ‘ongewenste’ zaailingen? Graaf ze voorzichtig uit en breng ze naar onze bomenhub en plantenasiel in MEC Maarssen óf naar een van onze doneerlocaties doorheen Stichtse Vecht. Wij geven ze een tweede kans.


Jouw zaailing(en) in iemand anders zijn tuin
Doneer je een zaailing, dan slaan we hem tijdelijk op in onze bomenhub. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn bomen in rust en liggen de sapstromen stil. Ze hoeven enkel toegedekt te worden met wat aarde zodat hun wortels niet uitdrogen. In maart, als de lente in aantocht is, worden ze uitgedeeld aan mensen die hun tuin of terrein willen vergroenen.
Soorten
Vorig jaar vulden we onze hubs bijvoorbeeld met: Acacia’s, Rozen, Kornoeljes, Esdoorns, Sleedoorns, Elzen, Hazelaars, Druiven, Appels, Peren, Frambozen, Kersen, (Haag)beuken, Wilgen(slieten), Vogelkers, Vlieren, Seringen, Taxussen, Gelderse Rozen, Spaanse Aken, Grauwe Abelen, Hulst, Vlinderstruiken, Lindes, Walnoten en (Tamme) Kastanjes.
Maten & criteria
Als een zaailingen tussen de 0,5 en 1,5 meter groot is, kan hij voorzichtig uitgegraven oftewel ‘geoogst’ worden. Uiteraard moeten er een aantal worteltjes aanzitten. Een kluit is niet persé nodig maar de wortels mogen niet uitdrogen. Breng ze na het oogsten direct naar onze hub of zet ze tijdelijk in een pot met grond. Je mag ze ook met hun wortels maximaal 24 uur in het water zetten voordat je ze naar ons brengt. Kleine stekken van heesters zijn ook welkom. Zo kun je met snoeiafval (takken) van bijvoorbeeld vlinderstruiken, druiven, vijgen, vlieren, bessen en wilgen heel gemakkelijk nieuwe stekken opkweken.


Geeft je zaailing een naam
Het is voor ons handig te weten om welke soort het gaat. Dus graag je zaailing(en) van een naam voorzien of dit doorgeven bij de overdracht. Het herkennen van soorten kan in de herfst en winter lastig zijn. Immers, in deze tijd verliezen bomen hun bladeren en dat zijn de gemakkelijkste indicatoren. Het mooie van zaailingen is dat ze veelal niet ver van de moederboom staan. Ook liggen er vaak blaadjes op de grond. Dit kan je helpen. Kijk dus eerst goed om je heen. Sommige soorten hebben specifieke knoppen of behouden in koudere tijden hun vruchten. Bij soorten als de eikenboom en de kastanjes is nog vaak de vrucht bij de wortels zichtbaar. We vinden het extra leuk, als ook de plek van herkomst bekend is.
Geen invasieve soorten én kerstbomen
De Amerikaanse Vogelkers, Amerikaanse Eik, Fluweelboom, Japanse Duizendknoop en de Portugese Kers krijgen geen plekje in onze hub. Dit zijn zogenaamde invasieve exotische plantensoorten en komen van nature niet in Nederland voor. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden (concurrerende plantensoorten) kunnen ze zich hier snel vermeerderen. Ze zorgen dikwijls voor veel schade en overlast omdat ze sterk woekeren en moeilijk te bestrijden zijn. Tevens nemen we ook geen kerstbomen aan, ook al hebben ze een ‘kluit’. De voornaamste rede is dat de wortels die eraan zouden moeten zit, vaak grotendeels bruut zijn afgehakt waardoor de slagingskans tot overleven nihil is. Kleine sparretjes (tot ca. 50cm) die in een pot zitten, krijgen wél een plekje in de hub… graag zelfs.



Vraag om toestemming!
In je eigen tuin of op eigen grond mag je uiteraard zelf bepalen welke zaailing je laat staan en welke je weghaalt. In parken en in natuurgebieden ligt dat anders. Hoe graag we onze hub willen vullen en nieuwe bomen willen aanplanten: oogst op grond wat niet van jou is, niet zonder toestemming! Zaailingen vervullen een belangrijke rol in een biotoop en sommige soorten moeten vanwege herkomst of schaarste blijven staan. Vaak mogen overtallige zaailingen, juist in het kader van periodiek onderhoud, worden verwijderd. Maar vraag een terreinbeheerder, gemeente of boswachter altijd eerst om goedkeuring of advies.



Ecologisch verantwoord oogsten
Ga na goedkeuring sowieso altijd selectief te werk. Denk logisch na en roof niet lukraak alles leeg. Als er bijvoorbeeld meerdere zaailingen op een stukje van 1m2 staan, dan kan je normaliter er best een paar weghalen. Zeker als ze in de verdrukking dreigen te raken of in de schaduw van de moederboom staan waardoor ze doorgaans geen kans tot overleven hebben. Als er geen moederboom van het zelfde soort in de buurt is, laat het boompje dan met rust. Twijfel je, laat de zaailing staan. Binnenkort gaan we oogstdagen gaan organiseren waarbij geïnteresseerden en vrijwilligers onder begeleiding leren hoe je ecologisch verantwoord oogst… zo leuk!
Blijf op de hoogte
Benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen? Volg ons op Facebook, Instagram of WhatsApp. Heb je een vraag, idee of wil je (als vrijwilliger) bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op.
*Door op de link/ knop te klikken, voeg je jezelf toe aan onze bomenhub WhatsApp groep. Alleen wij als organisatie kunnen berichten plaatsen waardoor de ‘plingeltjes’ beperkt blijven.