Oogstdagen

In samenwerking met Meer Bomen Nu, gemeente, boswachters, groenbeheerders en land(goed)eigenaren organiseren we oogstdagen: dagen waarop je onder begeleiding samen met andere vrijwiligers en ‘gewapend’ met laarzen, handschoenen en een schep lekker in de buitenlucht een park of terrein gaat verkennen, overtallige zaailingen gaat identificeren en verantwoord leert oogsten. Je gaat anders en met nog meer verwondering en ontzag naar de natuur bij je in de buurt kijken. Oogsten voelt als ‘schatzoeken’, vinden wij.

Help en hub mee!

Meehelpen? Meld je nu aan! Via het aanmeldformulier kun je aangeven voor welke oogstdag(en) in onze regio je interesse hebt. We zijn nog steeds bezig met het inplannen van extra oogstmomenten. Houd dus deze pagina in de gaten. Wil je van alle lándelijke dagen op de hoogte blijven, schrijf je dan in via de Bomenplanner van Meer Bomen Nu.

DatumTijdLocatieBegeleider(s)Meld je aan
Zaterdag 15 oktober 202211.00-13.00Voorbereidingen bomenhub Moestuin de Haar, Haarzuilens: geulen gravenHenri & Margotgeweest
Zaterdag 5 november10.00-16.00Bethunepolder, TienhovenHestergeweest
Vrijdag 4 november 20229.00-15.00Wijkpark Maarssenbroek, MaarssenHenri & Margotgeweest
Dinsdag 15 november 20229.00-12.00Park Vechtenstein, Maarssen (Essenhakhoutgebied)Hestergeweest
Zaterdag 26 november 20229.00-13.00Van Boetzelaerpark, De BiltHenri & Margotvol
Vrijdag 9 december 20229.00-15.00Waternet, Loenen/ LoosdrechtHenri & Margotgeweest
Dinsdag 13 december 20229.00-12.00Park Vechtenstein, Maarssen (Essenhakhoutgebied)Hestervol
Dinsdag 10 januari 20239.00-12.00Park Vechtenstein, Maarssen (Essenhakhoutgebied)Hestergeweest
Zaterdag 21 januari 20239.00-15.00Buitenplaats Gunterstein, BreukelenHenri & Margotaanmelden
Vrijdag 3 februari9.00-15.00Waternet, Loenen/ LoosdrechtEveliene & Evieaanmelden
Zaterdag 4 februari 20229.00-15.00Buitenplaats Doornburgh, MaarssenHenri & Margotaanmelden
Zaterdag 18 februari 20239.00-15.00Buitenplaats Gunterstein, BreukelenHenri & Margotaanmelden

Wat ga je doen?

Onder begeleiding van een terreinbeheerder of groenexpert trek je een groen gebied in om zaailingen voorzichtig uit te scheppen… oogsten noemen we dan. Zaailingen zijn jonge opkomende boompjes tussen de 50 en 150 cm groot met nog een relatief klein wortelgestel. Je leert zaailingen op soort te herkennen en de basisprincipes van ecologisch verantwoord oogsten. Aan het einde van de dag gaan we samen de oogst sorteren, tellen, labelen en kun je er voor kiezen om mee te gaan naar een van onze bomenhubs om de zaailingen in te graven… inkuilen noemen we dat. Neem je eigen drinken en (voedzame:) lunch mee! Zorg voor stevige schoenen of laarzen, warme (regen)kleding en het liefst ook voor werkhandschoenen. Wij faciliteren spades en ander oogstmateriaal. Je mag ook je eigen spade meenemen.

Groenexperts gezocht

Ben jij een boswachter, ecoloog, bioloog of ‘iets anders’ en ben je in staat om zaailingen zonder blad te herkennen? Kortom: een groenexpert die ons tijdens een oogst- of inkuildag vrijwillig wil helpen bij het aanwijzen van planten en vertellen of ze wel of niet geoogst mogen worden. We komen graag met je in contact.

Oogstlocaties gezocht

Ben jij een terreinbeheerder, boswachter of land(goed)eigenaar, heb je opschot staan en kun je hulp gebruiken bij het onderhoud van je terrein? Neem contact met ons op voor een kennismaking met uitleg. Wij komen graag met een groepje vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. In plaats van rigoureus met een bosmaaier alles kaal te maaien, steken we de zaailingen met wortel en al zorgvuldig uit. Stekken en slieten van bijvoorbeeld Vlieren en Wilgen zijn ook welkom en snoeien we ook. We geven ze een tweede kans op het platteland, bedrijventerrein, voedselbos, stuk bosgrond of in een achtertuin. 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close