Oogstdagen

In samenwerking met gemeente, boswachters, groenbeheerders en land(goed)eigenaren organiseren we oogstdagen: dagen waarop je onder begeleiding ‘gewapend’ met laarzen, handschoenen en een schep een park of terrein gaat verkennen, overtallige zaailingen gaat identificeren en verantwoord leert oogsten. Je gaat anders en met nog meer verwondering en ontzag naar de natuur bij je in de buurt kijken. Oogsten voelt als ‘schatzoeken’, vinden wij.

Data en oogstlocaties (vanaf november 2021)

Meehelpen? Meld je aan voor een van onze oogstdagen. We stoppen met oogsten circa twee uur voor de aangegeven eindtijd. Daarna gaan we alle uitgegraven zaailingen sorteren, tellen en labelen. Een uur voor de aangegeven eindtijd kunnen degenen die nog mee willen helpen met het inkuilen van de zaailingen op eigen gelegenheid mee naar onze bomenhub bij Moestuin de Haar in Haarzuilens of MEC Maarssen.

UPDATE 4 oktober 2021 – Zie hieronder een gedeelte van onze oogstagenda van vorig seizoen. Voor seizoen 2021-2022 worden in oktober nieuwe oogstdagen ingepland. Deze zullen plaatsvinden tussen medio november 2021 en februari 2022. Houd deze pagina in de gaten of volg ons op social media. Je kunt je ook alvast aanmelden als vrijwilligers. Zodra de agenda gefinaliseerd is, krijg je een email.

DatumTijdLocatieMeld je aan
Zondag 17 januari 20219.00-13.00Park Vechtenstein, Maarssen– geweest –
Zaterdag 23 januari 20219.00-13.00Nyenrode, Breukelen– geweest –
Zondag 24 januari 20219.00-13.00Park Goudestein, Maarssen– geweest –
Zaterdag 30 januari 20219.00-15.00Loenen– geweest –
Zaterdag 6 februari 20219.00-15.00Park Vechtenstein, Maarssen– geweest –
Dinsdag 9 februari 20219.00-13.00Park Vechtenstein, Maarssen– geweerst –
Zaterdag 13 februari 20219.00-15.00Park Doornburgh, Maarssen– geweest –
Zaterdag 20 februari 20219.00-15.00Buitenplaats Gunterstein, Breukelen– geweest –

Hoe werkt het?

Onder begeleiding van een terreinbeheerder of groenexpert trek je een groen gebied in om zaailingen te gaan uitscheppen… oogsten noemen we dan. Deze plekken liggen grotendeels in Stichtse Vecht of gemeente Utrecht. Zaailingen zijn jonge opkomende boompjes tussen de 50 en 150 cm groot met nog een relatief klein wortelgestel. Je leert zaailingen op soort te herkennen en de basisprincipes van ecologisch verantwoord oogsten. Aan het einde van de dag gaan we de oogst sorteren, tellen, labelen en kun je er voor kiezen om mee te gaan naar een van onze bomenhubs om de zaailingen in te graven… inkuilen noemen we dat. Zorg zelf voor stevige schoenen of laarzen, warme (regen)kleding en het liefst ook voor werkhandschoenen. Wij faciliteren spades en ander oogstmateriaal!

Groenexperts gezocht

Ben jij een boswachter, ecoloog, bioloog of ‘iets anders’ en ben je in staat om zaailingen zonder blad te herkennen? Kortom: een groenexpert die ons tijdens een oogst- of inkuildag vrijwillig wil helpen bij het aanwijzen van planten en vertellen of ze wel of niet geoogst mogen worden. We komen graag met je in contact.

Oogstlocaties gezocht

Ben jij een terreinbeheerder, boswachter of land(goed)eigenaar? Wil je op circulaire wijze bijdragen aan dit initatief en zou je voor een of twee dagdelen jouw stuk grond willen openstellen? Neem contact met ons op voor een kennismaking! Wij komen graag met een groepje vrijwilligers boventallige zaailingen verwijderen. In plaats van rigoureus met een bosmaaier alles kaal te maaien, verzamelen wij zorgvuldig zaailingen en stekken en geven deze een tweede kans op het platteland, achtertuin of bedrijventerrein. We dragen hiermee tevens bij aan het onderhoud van jouw terrein.

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook, Instagram of WhatsApp.

*Door op de link/ knop te klikken, voeg je jezelf toe aan onze bomenhub WhatsApp groep. Alleen wij als organisatie kunnen berichten plaatsen waardoor de ‘plingeltjes’ beperkt blijven.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close