Bomenhub

Plant voor Plant, MEC Maarssen en Moestuin de Haar slaan de handen ineen en zijn najaar 2020 een bomenhub gestart. Per direct roepen we mensen uit Stichtse Vecht en omstreken op, om naast kamerplanten vanaf nu ook boomzaailingen te doneren én te adopteren.

We werken samen en vanuit het gedachtengoed van het platform MeerBomenNu. Vier groene initiatieven hebben hun krachten gebundeld en samen zijn ze de landelijke aanjager om komend voorjaar tenminste 1 miljoen extra bomen op Nederlandse bodem aan te planten. Samen met alle Stichtse Vechters (inwoners, scholen, instanties, boeren, telers, bedrijven, ecologen en gemeente) gaan wij ons inzetten voor maarliefst 5.000-10.000 extra bomen in onze eigen regio. Hiermee willen we CO² compenseren, klimaatverandering vertragen en biodiversiteit in onze leefomgeving stimuleren. Samen kunnen we gemeente Stichtse vecht en omgeving vergroenen, mooier en schoner maken!

Hub jij mee?

Wij gaan graag de uitdaging aan om 10.000 extra bomen in onze gemeente aan te planten maar daar hebben wel hulp bij nodig. Jong of oud? Groene vingers of niet? Inwoner of instantie? Iedereen kan op eigen manier bijdragen. Bijvoorbeeld door stekken en zaailingen te doneren. Of door in het voorjaar een boom op eigen terrein aan te planten. Liever lekker buiten bezig? Help dan mee als vrijwilliger bij het oogsten of inkuilen van zaailingen. Maar ook scholen, verenigingen, boeren, bedrijven, groenbeheerders en boomexperts kunnen helpen.

Wat is een bomenhub?

Een bomenhub is een verzamelplek waar boomzaailingen tijdelijk worden ingekuild gedurende de herfst- en de wintermaanden. In het voorjaar 2021 worden ze uitgedeeld waarna ze definitief worden aangeplant om uit te groeien tot een volwaardige boom die CO² compenseert, water vasthoudt, hitte bestrijdt en de biodiversiteit stimuleert. 

Waarom zaailingen?

Wel eens van de ‘boomtastische’ MeerGroen methode gehoord? De natuur ligt voor het oprapen en produceert ieder jaar weer een overdaad aan zaailingen… dit gaat vanzelf en kost helemaal niets. Denk aan uitgezaaide essen, walnoten, eiken of beuken. Maar ook aan zaailingen van fruitbomen en andere heesterstekken zoals de vlinderstruik. In veel tuinen en op openbare stukken grond komen geregeld spontaan jonge boompjes en heestertjes op. MeerGroen: “Zaailingen hebben een belangrijke functie. Ze worden opgegeten door wilde dieren en insecten. Sommige overleven en worden de nieuwe generatie bomen en struiken. Maar de meeste halen het niet. Ze sterven af en vergaan of ze worden verwijderd en versnipperd als onderdeel van regulier natuurbeheer.” 

Hoe vullen we onze boomhub?

Met zelf geoogste en gedoneerde stekken, kleine bomen en zaailingen! Zie je ergens een boomzaailing staan? Of heb je er zelf een opgekweekt of gestekt? Breng hem naar onze bomenhub in MEC Maarssen óf naar een van onze doneerlocaties doorheen Stichse Vecht. Naast donaties, willen binnenkort in grotere getale samen met Stichtse Vechters en groenexperts, zelf zaailingen gaan oogsten. Belangrijk is dat dit op de juiste plek en manier gebeurd. Hiervoor gaan we oogstdagen organiseren.

Wil je ook een boom aanplanten?

Gedurende de wintermaanden verblijven de ‘groentjes’ in onze hub. Op nationale Boomfeestdag in maart 2021 worden de verzamelde en ingekuilde bomen uitgedeeld. Particulieren, maar ook scholen, bedrijven, grootgrondbezitters, boeren en instellingen mogen voor een vrijblijvende donatie een boompje (of meerdere) komen uitzoeken om deze op hun eigen grond of terrein definitief aan te planten. Met deze vrijwillige, symbolische bijdrage voorzien we in een aantal gemaakte kosten zoals transport. Mocht er een bedrag overblijven, dan planten we hier extra bomen in binnen- en buitenland mee aan. 

Blijf op de hoogte

Overweeg je om een of meerdere bomen in de toekomst op eigen grond aan te planten en wil je op de hoogte gehouden worden? Benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen en waar we hulp bij kunnen gebruiken? Volg ons op facebook, instagram, via onze blog of voeg jezelf toe aan onze groepsapp. Heb je een vraag, idee of wil je (als vrijwilliger) bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close