Bomenhub

Plant voor Plant, MEC Maarssen en Moestuin de Haar hebben vorig jaar de handen ineen geslagen en zijn een bomenhub gestart. We roepen inwoners uit onze regio op, om naast kamerplanten ook boomzaailingen te doneren, te adopteren én om mee te helpen met verzamelen van natuurlijk opkomende boomzaailingen. Onze bomenhubs zijn geopend van oktober tot en met maart. Bekijk via onderstaande link de film mét behaalde resultaten van afgelopen jaar… feest!

Onze missie

We werken vanuit het gedachtengoed van het landelijke platform MeerBomenNu. Zij zetten zich in om extra bomen op Nederlandse bodem aan te planten. Samen met particulieren, scholen, instanties, agrariërs, telers, groenbeheerders, bedrijven, ecologen en gemeente Stichtse Vecht gingen wij het afgelopen jaar voor 5.000-10.000 extra bomen in specifiek onze regio. En dat is gelukt! Hiermee willen we CO² compenseren, klimaatverandering vertragen en biodiversiteit in onze leefomgeving stimuleren. Samen kunnen we onze omgeving vergroenen, schoner en mooier! Dit jaar is ons streven om ook weer 5.000-10.000 zaailingen te herplanten.

Wat is een boomzaailing?

Wel eens van de ‘boomtastische’ MeerGroen methode gehoord? De natuur ligt voor het oprapen en produceert ieder jaar weer een overdaad aan zaailingen… jonge boompje die zich hebben uitgezaaid. Dit gaat vanzelf en kost helemaal niets. Zaailingen hebben een belangrijke functie. Het merendeel wordt opgegeten door wilde dieren en insecten. Sommige overleven en worden de nieuwe generatie bomen en struiken. Maar de meeste halen het niet. Ze sterven af en vergaan of ze worden verwijderd, weggemaaid en versnipperd als onderdeel van (nodig) regulier onderhoud. Zonde én dat kan anders vinden wij! 

Wat is een bomenhub?

Een bomenhub is een plek waar boomzaailingen gedurende de herfst- en de wintermaanden tijdelijk in worden verzameld. In het voorjaar (als de boomsappen weer gaan stromen) worden ze uitgedeeld waarna ze definitief worden aangeplant om uit te groeien tot een volwaardige boom die CO² compenseert, water vasthoudt, hitte bestrijdt en de biodiversiteit stimuleert. 

Hoe vullen we onze hubs?

Samen en in overleg met gemeente en terreinbeheerders organiseren we oogstdagen: dagen waarop je onder begeleiding en ecologisch verantwoord zaailingen gaat identificeren, uitscheppen en verzamelen. Jong of oud? Groene vingers of niet? Iedereen kan meedoen!

Doneer zelf zaailingen

Zie je in je tuin of op je eigen terrein een boomzaailing staan? Of heb je er zelf een opgekweekt of gestekt? Doneer hem aan ons en breng hem naar onze bomenhub in MEC Maarssen óf naar een van onze doneerlocaties. Ook van maart tot en met september kun je buitenplanten, heesters en zaailingen naar ons asiel in MEC Maarssen brengen.

Plant een boomzaailing aan

Gedurende de wintermaanden verblijven de ‘groentjes’ in onze hub. Rond nationale Boomfeestdag in maart worden de ingehubde bomen uitgedeeld aan particulieren, scholen, bedrijven, grootgrondbezitters, agrariërs en instellingen.

Help (hub) jij mee?

Wij gaan dit jaar opnieuw de uitdaging aan om 10.000 extra bomen in onze regio aan te planten maar daar hebben hulp bij nodig. Jong of oud? Groene vingers of niet? Inwoner of instantie? Iedereen kan op eigen manier bijdragen. Bijvoorbeeld door stekken en zaailingen te doneren of door vanuit huis mee te helpen bij het opkweken van Vlinderstruiken, Bessen, Vijgen, Vlieren (heel gemakkelijk!). Of door in het voorjaar een boom op eigen terrein aan te planten. Liever lekker buiten bezig? Help dan mee als vrijwilliger bij het oogsten en inkuilen van zaailingen. Maar ook scholen, verenigingen, agrariërs, bedrijven, groenbeheerders en boomexperts kunnen helpen.

Blijf op de hoogte

Benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen en wat we volgend jaar gaan doen? Volg ons op Facebook, Instagram of WhatsApp. Heb je een vraag, idee of wil je bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op.

*Door op de link/ knop te klikken, voeg je jezelf toe aan onze bomenhub WhatsApp groep. Alleen wij als organisatie kunnen berichten plaatsen waardoor de ‘plingeltjes’ beperkt blijven. In maart zullen de beschikbare boomsoorten en uitdeeldata in deze groepsapp verschijnen. Uiteraard kun je jezelf ook weer uit de groep verwijderen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close