Bomenhub

Plant voor Plant, MEC Maarssen en Moestuin de Haar slaan de handen ineen en starten een bomenhub. We roepen inwoners uit Stichtse Vecht en omstreken op, om naast kamerplanten vanaf nu ook boomzaailingen te doneren, te adopteren én om mee te helpen met verzamelen.

Onze missie

We werken vanuit het gedachtengoed van het landelijke platform MeerBomenNu. Zij zetten zich in om dit voorjaar tenminste 1 miljoen extra bomen op Nederlandse bodem aan te planten. Samen met particulieren, scholen, instanties, agrariërs, telers, groenbeheerders, bedrijven, ecologen en gemeente gaan wij voor 5.000-10.000 extra bomen in specifiek onze regio. Hiermee willen we CO² compenseren, klimaatverandering vertragen en biodiversiteit in onze leefomgeving stimuleren. Samen kunnen we Stichtse Vecht en omgeving vergroenen, schoner en mooier!

Wat is een boomzaailing?

Wel eens van de ‘boomtastische’ MeerGroen methode gehoord? De natuur ligt voor het oprapen en produceert ieder jaar weer een overdaad aan zaailingen… jonge boompje die zich hebben uitgezaaid. Dit gaat vanzelf en kost helemaal niets. Zaailingen hebben een belangrijke functie. Het merendeel wordt opgegeten door wilde dieren en insecten. Sommige overleven en worden de nieuwe generatie bomen en struiken. Maar de meeste halen het niet. Ze sterven af en vergaan of ze worden verwijderd, weggemaaid en versnipperd als onderdeel van (nodig) regulier onderhoud. Zonde én dat kan anders vinden wij! 

Wat is een bomenhub?

Een bomenhub is een plek waar boomzaailingen gedurende de herfst- en de wintermaanden tijdelijk in worden verzameld. In het voorjaar 2021 worden ze uitgedeeld waarna ze definitief worden aangeplant om uit te groeien tot een volwaardige boom die CO² compenseert, water vasthoudt, hitte bestrijdt en de biodiversiteit stimuleert. 

Hoe vullen we onze hubs?

Samen en in overleg met gemeente en terreinbeheerders organiseren we oogstdagen: dagen waarop je onder begeleiding en ecologisch verantwoord zaailingen gaat identificeren, uitscheppen en verzamelen. Jong of oud? Groene vingers of niet? Iedereen kan meedoen!

Doneer zelf zaailingen

Zie je in je tuin of op je eigen terrein een boomzaailing staan? Of heb je er zelf een opgekweekt of gestekt? Doneer hem aan ons en breng hem naar onze bomenhub in MEC Maarssen óf naar een van onze doneerlocaties.

Plant een boomzaailing aan

Gedurende de wintermaanden verblijven de ‘groentjes’ in onze hub. Rond nationale Boomfeestdag in maart 2021 worden de ingehubde bomen uitgedeeld aan particulieren, scholen, bedrijven, grootgrondbezitters, agrariërs en instellingen.

Hub jij mee?

Wij gaan graag de uitdaging aan om 10.000 extra bomen in onze regio aan te planten maar daar hebben hulp bij nodig. Jong of oud? Groene vingers of niet? Inwoner of instantie? Iedereen kan op eigen manier bijdragen. Bijvoorbeeld door stekken en zaailingen te doneren. Of door in het voorjaar een boom op eigen terrein aan te planten. Liever lekker buiten bezig? Help dan mee als vrijwilliger bij het oogsten en inkuilen van zaailingen. Maar ook scholen, verenigingen, agrariërs, bedrijven, groenbeheerders en boomexperts kunnen helpen.

Blijf op de hoogte

Benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen? Volg ons op Facebook, Instagram of WhatsApp. Heb je een vraag, idee of wil je bijdragen aan dit initiatief? Neem contact met ons op.

*Door op de link/ knop te klikken, voeg je jezelf toe aan onze bomenhub WhatsApp groep. Alleen wij als organisatie kunnen berichten plaatsen waardoor de ‘plingeltjes’ beperkt blijven. In maart zullen de beschikbare boomsoorten en uitdeeldata in deze groepsapp verschijnen. Uiteraard kun je jezelf ook weer uit de groep verwijderen.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close