Groenexpert of ecoloog

(vrijwillig, november t/m maart, aantal uur: flexibel)

Ben jij een boswachter, ecoloog, bioloog of ‘iets anders’ en ben je in staat om zaailingen zonder blad te herkennen? Kortom: een groenexpert die ons tijdens een oogstdag wil helpen bij het aanwijzen van jong, opkomende bomen en vertellen of ze wel of niet geoogst mogen worden. We komen graag met je in contact!

Wat doen wij?

Plant voor Plant wil onnodige verspilling tegen gaan en de wereld vergroenen… onder andere door bomen aan te planten. November 2020 zijn we aangehaakt bij het landelijke initiatief van MeerBomenNu waarbij het streven is om jaarlijks in Nederland ruim 1 miljoen extra bomen aan te planten. Hiervoor hebben we bomenhubs. Om deze hubs (verzamelplaatsen) te vullen met boomzaailingen gaan we oogstdagen organiseren. Het oogsten willen we op een ecologisch verantwoorde manier aanpakken. Hiervoor zijn we dringend op zoek naar groenexperts.

Wat wordt jouw inbreng?

  • Je neemt deel aan een (of meerdere) van onze oogstdagen.
  • Met een groep oogstvrijwilligers en een coordinator/ grondeigenaar/ terreinbeheerder trek je een groen gebied in om gezamenlijk zaailingen te gaan oogsten. (Plant voor Plant en MeerBomenNu doen de coördinatie en faciliteren vrijwilligers, materialen en transport.)
  • Je bent in staat om zaailingen (zonder blad) te onderscheiden en te identificeren. Mocht je nog twijfelen over je kunnen, maar wel over een basiskennis beschikken waardoor je je dit tamelijk snel (na uitleg van een ‘volleerd ecoloog) onder de knie zou kunnen krijgen, ook prima.
  • Zaailingen zijn vaak overtallig maar hebben ook een ecologische functie. We willen verantwoord tewerk gaan. Jij kan de groep oogstvrijwilligers adviseren over welke ‘jonkies’ we kunnen uitgraven en welke we laten staan.

Waarom hebben we je hulp nodig?

Wij gaan graag de uitdaging aan om ook komend jaar 5.000-10.000 extra bomen in onze regio aan te planten. Maar daar hebben we hulp bij nodig! Van hulp van inwoners die willen helpen met oogsten, tot scholen, verenigingen, boeren, bedrijven, land(goed)eigenaren én groenexperts. Om hubs te vullen, hebben we zaailingen nodig. En een oogstdag valt of staat met boomexpertise waardoor we ecologisch verantwoord oogsten.

Wat bieden wij jou?

  • Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers een of meerder dagen met een ‘groene missie’ lekker de buitenlucht in.
  • Voldoening door bij te dragen aan een initiatief die zich inzet voor vergroening van de wereld en wil bijdragen aan CO2 reductie en biodiversiteit in onze regio.
  • MeerGroenNu heeft al meerdere oogstdagen georganiseerd. Zij zijn ervaringsdeskundigen en kunnen je indien gewenst tips en advies geven. We willen dit samen gaan doen!

Interesse? Mail (of bel) o.v.v. ‘groenexpert’ naar plantvoorplant@gmail.com ter attentie van Margot. Vragen? Bel gerust naar 06 4208 2364.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close