Door alle donaties, 40 nieuwe bomen!

Een bijzonder moment voor Plant voor Plant. Dankzij alle hulp en alle gulle adoptiedonaties zullen de eerste veertig bomen binnenkort worden aangeplant! Trees for All gaat dit voor ons doen. Margot: “Stiekem ben ik apetrots maar vooral heel erg dankbaar. Toen ik afgelopen januari met Plant voor Plant begon, had ik niet durven dromen dat zo veel mensen onze missie zouden omarmen en ons op allerlei manieren de helpende hand zouden reiken. Ik kan het helaas niet meer exact bijhouden maar vermoedelijk zijn er in totaal al zo’n 220 planten gedoneerd waarvan 100 een nieuw thuis hebben gevonden. Bedankt groene vrienden en vriendinnen voor jullie meedenken, hulp, enthousiasme en donaties! Hierbij het resultaat… naar mijn mening twee prachtige projecten!”

Bieslandse en Waalse Bos

De eerste twintig bomen (zaailingen) zullen in samenwerking met Staatbosbeheer in het Bieslandse en Waalse Bos worden geplant. Dit zijn belangrijke groene oases in ons stedelijke gebied. Een groot deel van de bossen is aangetast door de essentakziekte waardoor veel bomen zijn afgestorven. Gekozen wordt voor streekeigen boomsoorten zoals els, zomereik, lindes, wilg, hazelaar en zoete kers. Door veel verschillende boomsoorten te planten, ontstaat extra voedselaanbod voor dieren, zoals besjes, zaden en noten. Het streven is om uiteindelijk in totaal ruim 23 hectare ziek bos te herstellen en om te vormen naar natuurgebieden met gezond en afwisselend bos dat aantrekkelijk is voor zowel plant, dier als recreant.

Carara National Park, Costa Rica

‘Jullie’ overige twintig bomen zullen in de tropische nevelwouden van Costa Rica worden aangeplant. Het Carara National Park is een adembenemend natuurgebied met een hoge biodiversiteit. Het is het leefgebied van bijvoorbeeld de jaguar, toekans en gekleurde ara’s. Vroeger bestond er een directe verbinding tussen de nevelwouden, het regenwoud van Carara en de mangroves. Tussen 1950 en 1970 stimuleerde de overheid echter kolonisatie van dit gebied, grote delen werden ontbost om plaats te maken voor landbouw en veeteelt. Maar liefst 90 procent van het oorspronkelijke regenwoud verdween en daarmee ook veel plant- en diersoorten. Ook droogden de waterbronnen op, een direct negatief gevolg voor de lokale bevolking. Wat overbleef was versnipperd bosgebied, verwilderde weidegronden en gedegradeerde landbouwgronden. Inmiddels is al 65 hectare bos hersteld en er zijn verschillende diersoorten teruggekeerd, waaronder de ara’s, jaguar en kapucijnapen. De bomen die 20 jaar geleden zijn geplant, zijn nu 10 meter of hoger. Ook de waterhuishouding in het gebied is hersteld. Daar waar vroeger in het droge seizoen de bronnen droogvielen, is er nu het hele jaar door weer vers water beschikbaar.

(Tekst en foto’s: Trees for All.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close